Het stationsgebouw, ontwerp van TeamA architecten

Stationsgebied Assen

Station Assen en het gebied eromheen ondergaan een metamorfose. Een nieuw stationsgebouw met een markant ontwerp, een fietsenkelder met plaats voor 2500 fietsen en een nieuwe perrontunnel zorgen dat Assen klaar is voor de toekomst met een uitnodigende en veilige entree. De aanpak van het stationsgebied maakt onderdeel uit van het project FlorijnAs dat als doel heeft om de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in Assen te verbeteren. De sporen en de wissels zijn ook verbeterd, zodat er een extra pendeltrein kan rijden tussen Assen en Groningen.

Realisatie, exploitatie en erfpacht

De gemeente Assen vroeg me om mijn expertise in te zetten voor het opstellen van onder andere realisatie-, exploitatie- en erfpachtovereenkomsten. De gemeente zocht voor dit project niet alleen een jurist met veel ervaring in de Spoorwegwet en aanverwante wet- en regelgeving, maar ook iemand die ProRail en NS goed kent. Het project heeft een echte teamplayer nodig die daarnaast ook zelfstandig overleg kan voeren met alle partijen.

 

Snel, effectief en transparant

Omdat er veel belanghebbenden zijn en omdat er verschillende projecten door elkaar heen lopen was het bij deze klus vooral belangrijk om snel, effectief en transparant te communiceren; ook met ProRail en de NS. Het is dus belangrijk om snel en adequaat te reageren op wijzigingen in de conceptovereenkomsten, zodat iedereen steeds weet wat de actuele stand van zaken is. Tijdens het proces hou ik ook steeds de financiële randwoorwaarden in het oog met als doel deze accuraat vast te leggen in de overeenkomsten.

 

Bewuste keuzes

Doordat ik het proces van het opstellen van de overeenkomsten begeleid kan de gemeente Assen weloverwogen keuzes maken bij het opstellen van de overeenkomsten. Soms betekent dat dat het ondertekenen ervan even moet wachten. Die tijd hebben we bewust genomen om te zorgen voor een zorgvuldig eindproduct en een goed verloop van de samenwerking met alle betrokken partijen.

"Helma is deskundig, professioneel, betrouwbaar en prettig in de omgang. Wij werken dus graag met haar samen."

Jan Mike Wester, afdelingshoofd Vastgoed en Grondzaken, gemeente Assen